Pse librat elektronikë kanë ndryshuar perceptimin tonë për leximin

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 9 Mars, 2021 22:23

Pse librat elektronikë kanë ndryshuar perceptimin tonë për leximin

Në një artikull të fundit, faqja në internet e “Book Riot” (faqe kulturore
angleze) e ka rihapur këtë debat.

Një studim i kryer në llim të viteve ‘90, në fakt, kishte treguar se
leximi në ekrane ishte ngadalësuar dhe ishte më pak i saktë.

Ja se si ebooks ndryshojnë perceptimin që kemi për një tekst kur lexojmë një libër.

Kuptimi i një teksti

Në vitin 2014 u tregua se fëmijët preferojnë librat e shtypur sesa të
lexojnë në një ekran të pajisjes.

Si prindërit ashtu edhe mësuesit kanë vërejtur se si rritet vëmendja
dhe kureshtja e të vegjëlve kur bashkëveprojnë me një libër prej letre
sesa me një dixhital.

Rëndësia e prekjes dhe perceptimi i ndryshëm vizual i bëjnë librat e
shtypur më tërheqës për një fëmijë. Në të njëjtën linjë, një studim
norvegjez shqyrtoi disa fëmijë të shkollës llore

Fizikiteti i librave

Disa studiues pretendojnë se ndryshimet midis lexuesve të e-book
dhe lexuesve të librave letër janë për shkak të lodhjes së syve të
shkaktuar nga ekrani, të tjerë thonë se zikiteti i librit është një
element themelor për përqendrim më të mirë.

Takti dhe shkathtësia me të cilën dikush lidhet me një libër sigurisht
që nuk është i njëjtë me atë të një pajisjeje, madhësia ose pesha e së
cilës, faqja që pason ose shenja për të mbajtur mend faqen nuk është
e njëjta. Gjithashtu për këtë arsye, shpesh, ata që lexojnë në pajisje
dixhitale nuk kanë një kuptim të gjatësisë së asaj që po lexojnë.

Sidoqoftë, ky aspekt i zikalitetit nuk ka të bëjë vetëm me librat, por
edhe me lmat.

Shikuesit janë më të përqendruar dhe të angazhuar kur shkojnë në
kinema sesa kur e shikojnë online në rrjetet sociale.

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 9 Mars, 2021 22:23