Masat dhe distancimi shoqëror mund të zgjasin me vite

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 22 Mars, 2021 15:45

Masat dhe distancimi shoqëror mund të zgjasin me vite

Njerëzit mund të kenë nevojë të vendosin maska dhe të ruajnë distancën sociale për disa vjet derisa të kthehemi në normalitet, ka parashikuar një epidemiolog kryesor.

Mary Ramsay drejtoresha  e  Shëndetit Publik Angli, tha se masat themelore mund të zgjasnin derisa vendet e tjera të vaksinonin me sukses popullsinë.

Ajo gjithashtu tha që rihapja e eventeve të mëdha me prezencën e spektatorëve kërkonte monitorim të kujdesshëm dhe udhëzime të qarta për të qëndruar të sigurt.

Sekretari i mbrojtjes nuk ka përjashtuar edhe ndalimin e festave të huaja.

Ben Wallace i tha Andrew Marr Show të BBC One se rezervimi i një pushimi jashtë vendit tani do të ishte “i parakohshëm” dhe “potencialisht i rrezikshëm”.

Dr Ramsay tha se vendosja e maskës dhe distancimi social ishin pranuar nga shumë vende dhe lejuan që ekonomia të funksiononte, raporton BBC.

Ajo tha se njerëzit janë mësuar me ato kufizime.

“Unë mendoj se sigurisht për disa vjet, të paktën derisa pjesët e tjera të botës të vaksinohen po aq mirë sa ne, dhe numrat kanë rënë kudo, ne mund të jemi në gjendje të kthehemi gradualisht në një situatë normale,” tha ajo.

Duke paralajmëruar se ishte “shumë e rëndësishme që të mos relaksohemi shumë shpejt”, Dr Ramsay tha se çdo virus që qarkullon do të zgjedhë në mënyrë të pashmangshme ata që janë të prekshëm.

“Ne duhet të shohim me shumë kujdes para se të hiqet ndonjë prej këtyre kufizimeve,” tha ajo.

Sir Patrick Vallance, këshilltari kryesor shkencor, ka thënë gjithashtu se maskat e fytyrës mund të jenë të nevojshme në situata të caktuara nëse numri i infeksioneve rritet në dimër.

Një grup këshilltarësh shkencorë qeveritarë thanë muajin e kaluar se “mbajtja e një baze të politikave që ulin transmetimin” do të jetë e nevojshme për disa kohë.

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 22 Mars, 2021 15:45