FLAKA analizon: Cilat parti cilat ligje i bllokuan?

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 23 Mars, 2021 20:58

FLAKA analizon: Cilat parti cilat ligje i bllokuan?

Agjencia e Lajmeve FLAKA analizoi se cilat ligje u “bombarduan” më shumë nga deputetët. Vetëm pesë ligjet që duhet të mundësojnë pensionin e detyrueshëm në moshën 64 vjeç, kanë 2,195 vërejtje vetëm nga VMRO-DPMNE. Kjo parti ka paraqitur edhe 2.029 amendamente për ndërtimin e Qendrës së re Klinike, 929 për projektligjin për komisionin shtetëror që duhet të vendosë për mosmarrëveshjet në shkallën e dytë, si dhe 550 amendmanete në projektligjin për shtetësinë.

E Majta aktualisht po bllokon ligjin për letërnjoftime me 1.314 amendamanete të paraqitura. Nuk ka asnjë amendamanet në ligjet e tjera që janë aktuale në Kuvend.

Sidoqoftë, një numër rekord i amendamenteve vjen nga opozitën shqiptare. Këto janë ligjet që ata kanë bllokuar:

Projektligjet për kambialin dhe ligjin për Fondet IPA kanë më së shumti amendamante – 3.000 secili. Ligjet për Lojërat e Fatit, Ligji për Kundërvajtje dhe Ligji për Qira me 2.000 amendamanete. Por opozita shqiptare ka gjithashtu 300 vërejtje në lidhje me ligjin për produktet kozmetike.

Ndër ligjet e sapo bllokuara nga partitë e Zijadin Sela dhe Afrim Gashit, me 1.000 amendmanete, është projektligji për mbështetjen financiare si pjesë e paketës së pestë të masave anti-krizë. 23,000 qytetarë mezi po e presin, të cilët duhet të marrin 6,000 denarë ndihmë financiare. Partitë e tjera nuk kanë kundërshtime ndaj këtij ligji. Por Aleanca dhe Alternativa shpjegojnë se përparësia e tyre është ligji për shtetësinë, dhe nëse qeveria do që këto para të arrijnë te qytetarët e rrezikuar nga pandemia, atëhetë proprozim-ligjin do ta propozonin jo të rregullt, por me procedurë të shkurtuar.

Dje, Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, bëri thirrje për “mendje të shëndoshë”. “Deputetët të fitojnë pagën e tyre sepse, pavarësisht bllokimit me amendamente, nuk mund të sigurohet kuorum për seancë”, tha ai.

Sipas të dhënave të FLAKA, 60 ligje të tjera mbahen të bllokuara në sirtarët e Kuvendit, të mbuluara me amendamente nga përbërja e mëparshme parlamentare. Disa amendamente nga E Majta në muajt e fundit kanë qenë shaka të pastra. Deputetët nuk duhet të veshin triko, por edhe shenja të pedikyrëve dhe salloneve për manikyr. Vezët e Pashkëve ishin gjithashtu midis amendmaneteve të tyre.

Amendamentet në kuptimin juridik nënkuptojnë plotësimin, qartësimin, rregullimin e mëtejshëm të një ligji, i cili duhet të sigurojë kushte më të mira për qytetarët. Por ne jemi dëshmitarë që na ndodh tamam e kundërta. Lojërat politike i kushtojnë shtetit shumë para.

Për momentin, nuk mund të votohet as vendimi për ta vazhduar krizën në vend, sepse bllokohet nga Aleanca për Shqiptarët me 550 amendamante. FLAKA

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 23 Mars, 2021 20:58