Banka Botërore: Ekonomia e Ballkanit rritet me 4.4 për qind në 2021

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 4 Prill, 2021 21:29

Banka Botërore: Ekonomia e Ballkanit rritet me 4.4 për qind në 2021

Pas rënies së madhe në vitin 2020 të shkaktuar nga pandemia dhe masat kufizuese, rritja ekonomike në Ballkanin Perëndimor pritet të rritet në 4.4% në 2021.

Kjo u raportua nga parashikimet më të fundit të Bankës Botërore, një institucion financiar i cili megjithatë raportoi se situata varet ndjeshëm nga vënia nën kontroll e epidemisë në Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Mali i Zi, Serbia, Maqedonia e Veriut dhe Kosova.

Rivendosja e besimit të konsumatorit dhe biznesit, përmirësimi i kornizës nga paqëndrueshmërisë politike janë gjithashtu faktorë të rëndësishëm.

Ekonomitë e varura nga turizmi, në veçanti Shqipëria dhe Mali i Zi do të duhet të përballen me kufizimet në udhëtimet ndërkombëtare, me ndikime të mundshme negative në sektorin e turizmit.

Sipas parashikimeve të reja të Bankës, rritja më e qëndrueshme ekonomike do të regjistrohet këtë vit në Malin e Zi (+ 7.1%), pasuar nga Serbia (+ 5.0%), Shqipëria (+ 4.4%), Kosova (+ 4.0%), Maqedonia e Veriut (+ 3.6%) dhe Bosnjë dhe Hercegovina (+ 2.8%). Në vitin 2020, rënia më e rëndë e PBB-së në rajon u regjistrua në Malin e Zi (-14,9%), pasuar nga Kosova (-6,9%), Shqipëria (-4,7%), Maqedonia e Veriut (-4, 5%), Bosnja dhe Herzegovina (-4.0%), ndërsa ekonomia në Serbi u ngadalësua me -1.0%. (ANSA).

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 4 Prill, 2021 21:29