A e zvogëlon rrezikun e koronavirusit marrja e vitaminës D?

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 24 Mars, 2021 22:23

A e zvogëlon rrezikun e koronavirusit marrja e vitaminës D?

Vitamina D është vlerësuar si një hero kur bëhet fjalë për parandalimin e COVID-19, me efektin e saj në shëndetin imunitar duke shfaqur përfitime.

Disa hulumtime kanë zbuluar se nivelet e shëndetshme të vitaminës D ndihmojnë një sistem të shëndetshëm imunitar dhe mund të mbrojnë nga sëmundjet e përgjithshme të frymëmarrjes.

Por, a zvogëlon Vitamina D rrezikun e koronavirusit, apo ju mbron nga ajo?

Si ndikon vitamina D në sistemin tuaj imunitar?

Vitamina D është e nevojshme për funksionimin e duhur të sistemit tuaj imunitar,  e cila është linja e parë e mbrojtjes së trupit tuaj kundër infeksionit dhe sëmundjes.

Kjo varet nga vetitë anti-inflamatore dhe imuno-rregulluese, të cilat janë thelbësore për aktivizimin e mbrojtjes së sistemit imunitar.

Vitamina D është e njohur për të rritur funksionin e qelizave imune, e cila është e rëndësishme për mbrojtjen kundër infeksionit, sëmundjeve dhe çrregullimeve të lidhura me imunitetin.

Njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të frymëmarrjes, duke përfshirë tuberkulozin, astmën si dhe infeksione të frymëmarrjes virale dhe bakteriale. Mungesa e vitaminës D ka qenë gjithashtu e lidhur me uljen e funksionit të mushkërive, gjë që mund të ndikojë në aftësinë e trupit tuaj për të luftuar infeksionet e frymëmarrjes.

A do të zvogëlojë rrezikun e koronavirusit marrja e vitaminës D?

Një shumëllojshmëri studimesh kanë zbuluar se suplementet e vitaminës D në fakt mund të rrisin përgjigjen imune dhe të mbrojnë nga infeksionet e frymëmarrjes në përgjithësi. Shtesat e vitaminës D gjithashtu janë treguar se kanë zvogëluar vdekshmërinë në të rriturit e moshuar, të cilët janë më të rrezikuar nga zhvillimi i sëmundjeve të frymëmarrjes si koronavirusi.

Megjithëse kërkimet në këtë fushë janë duke vazhduar, është e rëndësishme të theksohet se vetëm marrja e vitaminës D shtesë nuk mund t’ju mbrojë nga zhvillimi i COVID-19. Sidoqoftë, mungesa e vitaminës D mund të rrisë ndjeshmërinë tuaj ndaj infeksionit të përgjithshëm dhe sëmundjes duke dëmtuar funksionin imunitar.

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 24 Mars, 2021 22:23