5 këshilla për të mbijetuar në situata kritike kur jeni vetëm

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 27 Mars, 2021 22:08

5 këshilla për të mbijetuar në situata kritike kur jeni vetëm

Paniku i turmës është diçka që mund t’ju ​​shpërqendrojë gjatë situatave të caktuara kritike, por mund të trembeni edhe kur jeni vetëm.

Por, ka disa gjëra që ju mund të bëni për të ndihmuar veten dhe për të parandaluar që situata të përkeqësohet. Lexojini më poshtë:

Si ta ndihmoni veten nëse po mbytni

Mbytja ndërpret oksigjenin në tru, prandaj është e rëndësishme të jepni ndihmën e parë sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse jeni vetëm, përdorni këtë metodë.

Bëni një grusht të fortë dhe vendoseni mbi kërthizën tuaj.

Mbërthejeni grushtin tuaj me dorën tjetër dhe përkuleni mbi një karrige.

Vendosni grushtin tuaj brenda dhe lart për ta bërë objektin të lëvizë lart, keshillon abcnews.al.

Si të shuani një zjarr elektrik ose vaji

Zjarret elektrike dhe zjarret e vajit janë të ndryshme nga zjarret në pyje, kështu që përdorimi i ujit për t’i shuar ato nuk është efektiv.

Lëreni tenxheren aty ku është dhe mos u përpiqni ta lëvizni.

Fikni sobën. Vendosni një kapëse enësh për të mbrojtur lëkurën tuaj. Mbuloni flakën me një kapak metalik, dhe shmangni përdorimin e një qeramike.

Përdorni sodë buke për të shuar zjarre të vegjël. Kripa gjithashtu mund të funksionojë, por mos përdorni pluhur pjekjeje. Mos goditni me zjarr me një peshqir ose ndonjë pëlhurë. Mos përdorni as ujë.

Si të sillemi nëse keni një sulm në zemër

Nëse keni ndonjë simptomë të një sulmi në zemër ose thjesht keni dyshim se mund të jeni duke përjetuar një të tillë, veproni sa më poshtë.

Ndaloni atë që po bëni, veçanërisht nëse jeni duke vozitur ose duke u stërvitur.

Fillimisht telefononi shërbimet e urgjencës, pastaj një mik ose të afërm. Qëndroni ulur me gjunjët përkulur lart për të përmirësuar qarkullimin. Kocka juaj e kërbishtit duhet të vendoset disa inç larg murit. Mos u mundoni të qëndroni në këmbë.

Merrni frymë thellë dhe ngadalë, këshillon abcnews.al. Si të mbroni veten gjatë një zjarri.

Këtu keni disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të mbroni veten gjatë një zjarri.

Qëndroni ulët dhe zvarrituni drejt një dalje për të shmangur thithjen e tymit. Përdorni kupat e sytjenave ose ndonjë leckë për të mbrojtur traktin respirator nga tymi. Ndaloni menjëherë, ulni përtokë dhe rrotullohuni nëse rrobat tuaja kanë marrë flakë.

Si të silleni gjatë një aksidenti automobilistik

Ndërsa ngisni një makinë, vendosni të dy duart në timon në pozicionet “ora 10 dhe 14”. Ndikimi i goditjes së makinës tuaj nga diçka vë në punë sistemin e airbags, kështu që mos bllokoni timonin sepse mund të shkaktojë dëmtime serioze.

Qëndroni në një pozicion normal lëvizjeje dhe shmangni përkuljet pasi sistemet e sigurisë së automjeteve janë krijuar për t’ju mbrojtur në këtë pozicion.

Redaksia LOBI
Nga Redaksia LOBI 27 Mars, 2021 22:08